Kadınların ücretsiz HPV aşısı çağrısı büyüyor: ‘Çare var, erişim yok’

Her yıl binlerce kadının hayatını kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanserinin en büyük çaresi HPV aşısı, bazı belediyeler tarafından ücretsiz olarak yapılmaya başlandı. Bu durum Sağlık Bakanlığı’na çevrilmesine neden oldu. STK ve oda yetkilileri, rahim ağzı kanseri ve HPV’ye bağlı diğer kanser türlerinin önlenmesinde aşılamanın etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını söylerken, HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması gerektiğini vurguladı.

MERT YASİN ALPDÜNDAR-Türkiye’de, Human Papilloma Virüsünün (HPV) neden olduğu rahim ağzı kanseri nedeniyle her yıl binlerce kadın hayatını kaybederken, kanser oluşumunu neredeyse yüzde yüz oranında engelleyen HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanması için talep giderek artmaya başladı. Türkiye’de bazı belediyelerin ücretsiz HPV aşısı uygulaması, kamuoyunun Sağlık Bakanlığı’na yönelik taleplerini artırırken, STK’lar ve uzmanlar, HPV aşısının ulusal aşı takvimine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği üyesi Av. Hediye Gökçe Baykal konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “HPV aşısının takvime alınmamasına ‘kadın cinayeti’ diyoruz” ifadelerini kullanırken, İzmir Tabip Odası YK Üyesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzman Dr. Yüce Ayhan, aşının rahim ağzı kanseri ve HPV’ye bağlı diğer kanser türlerinin önlenmesindeki etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını ve ulusal aşı takvimine bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

TAM ETKİ İÇİN 9-15 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA YAPILMASI GEREKİYOR

Virüse bağlı kanserlerin tamamen yok edilebilmesi için 9-15 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması gerektiğini söyleyen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği üyesi Av. Hediye Gökçe Baykal, “Belediyeler özelinde başladı ama küçük ölçekte başladığını söyleyebiliriz. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, bütçe görüşmeleri sırasında sürekli olarak dile getirdiği bir husustu. Geçen seneki görüşmelerde de ‘süre verin, kendi aşımızı yapacağız’ ifadelerini kullanmıştı. Ama yeni bakanın ağzından bu konuyla alakalı olarak bir açıklama duymadık” diye konuştu.

‘SÖZ KONUSU KADIN OLUNCA BAZI ŞEYLER GÖZ ARDI EDİLİYOR’

Doğru aşılama politikasıyla Avustralya ve İngiltere’de HPV’ye bağlı kanserleri tamamen ortadan kalkacağının düşünüldüğü bilgisini veren Baykal, aşılamanın olumlu etkisinin bu tür örneklerde de görülebileceğini vurguladı. Baykal, HPV’nin erkeklerde de bazı kanserlere neden olduğunu dile getirirken, “Buna dair geçtiğimiz günlerde de bir araştırma yapıldı. Erkeklerde de bir hastalığa yol açması belki aşı programına alınması daha da hızlanır. Maalesef ben bunu ülkemiz için söylemek zorundayım çünkü söz konusu kadınlar olunca bazı şeyler göz ardı edilebiliyor. Ama şu anda herhangi bir gelişme yok” diye belirtti.

‘AŞI TAKVİMİNE ALINMAMASINA KADIN CİNAYETİ DİYORUZ’

Baykal, “Biz sürekli olarak şunu ifade ediyoruz; HPV aşısı, rahim ağzı ve HPV’ye bağlı diğer kanser çeşitlerini önlemede yüzde 99’a yakın bir etkisi var. Bu bilimsel olarak da ispatlanmış bir durum. Bu nedenle HPV aşısının takvime alınmamasına ‘kadın cinayeti’ diyoruz. Rahim ağzı kanserinden kadınlar ölüyor ve bunu önlemenin yolu var” dedi.

‘ÖNEMLİ BİR TOPLUM SAĞLIĞI SORUNU’

İzmir Tabip Odası YK Üyesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan ise “HPV’nin belli tipleri özellikle kadınlarda, rahim ağzı kanserine yol açıyor. Erkeklerde de enfeksiyon oluşturuyor. Erkekler daha çok bulgu vermeden enfeksiyonu kadınlara bulaştırıyorlar. Bu açıdan önemli bir toplum sağlığı sorunudur.  Bu açıdan iki tarafında aşılanması önemli. Yurtdışında belli ülkeler genç ergenleri aşılama programına da almış durumdalar” diye konuştu.

‘AŞILAMANIN ZORUNLU OLMASINI İSTİYORUZ’

‘Sağlık otoriteleri olarak zorunlu bir aşılama haline gelmesini istiyoruz’ diyerek sözlerine devam eden Ayhan, “Çünkü oldukça etkili bir aşı. Kansere neden olan HPV türlerinin, etkilerini ortadan kaldırıyor ve kanseri önlüyor. Sağlıkta ciddi iyileşme sağlayacak bir aşı ve yaygın olarak kullanılması gerekiyor” dedi.

HPV NEDİR?

HPV (Human Papillomavirus), çok yaygın bir virüs grubunu temsil eder. Bu virüsler, ciltle temas yoluyla bulaşarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirler. Özellikle cinsel yolla bulaşan türleri, ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. HPV enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu, vücut tarafından kendiliğinden temizlenir ve genellikle hiçbir belirtiye yol açmaz. Ancak bazı türleri siğillere neden olabilir. Siğiller, el, ayak, cinsel organlar veya ağız içinde görülebilir. Yüksek risk taşıyan HPV türleri, kansere yol açabilecek anormal doku büyümelerine neden olabilir. Özellikle rahim ağzında, genital bölgelerde, penis, anüs ve bazı ağız-boğaz kanserlerinde rol oynayabilir.

HPV AŞISI NEDEN ÖNEMLİ?

HPV (Human Papillomavirus) aşısı, rahim ağzı kanseri ve diğer HPV kaynaklı hastalıkların önlenmesinde büyük bir rol oynar. Aşının uygulanması, kanser öncesi lezyonların taranması ve tedavisi gibi birincil ve ikincil önleyici yaklaşımlar, rahim ağzı kanseri vakalarının çoğunu engellemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, HPV aşısı uygulaması ve kapsamlı bir önleme, tarama ve tedavi programı ile rahim ağzı kanseri bir nesil içinde halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarılabilir. HPV virüsünün neden olduğu hastalıklar, aşının yaygın olarak uygulanmasıyla büyük ölçüde önlenebilir. Yapılan araştırmalara göre, HPV aşısı ile önümüzdeki 100 yıl içinde yaklaşık 60 milyon rahim ağzı kanseri vakası ve 45 milyon ölüm önlenebilir. HPV aşısı, özellikle genç yaşlarda yapılması önerilen bir aşıdır. Bu aşı, rahim ağzı kanserine karşı %99 oranında koruma sağlar. Aşının etkinliği, henüz HPV bulaşmadan önce uygulanmasıyla en üst düzeye çıkar.