İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), başlattığı Nar hareketi ile Türkiye’de ilk kez 3 ilin mahalle bazlı şiddet haritasını çıkardı. Harita sonuçlarına göre, 2019-2021 yıllarında İzmir’de 34, Muğla’da 16, Manisa’da 9 kadın erkek tarafından öldürüldü.

Türkiye’de kadın cinayetleri ile ilgili il bazında ayrıntılı resmi bilgiler açıklanmamaktadır. Bu nedenle  medyaya yansıyan haberlere göre İzmir, Manisa ve Muğla illerinde işlenen kadın cinayetleri ve kadına şiddet olaylarının, işlendiği  yer(ilçe/mahalle), faillerin kimler olduğu gibi bilgileri de içeren ayrıntılı bir haber taraması yaptık.

İzmir’de medyaya yansıyan 34 kadın cinayeti işlendiği sonucuna ulaşılmıştır. İzmir ilinde 2019-2021 yıllarında gerçekleşen kadın cinayetlerinin (34/ Haber taraması)  aynı dönemde  Türkiye genelindeki İçişleri Bakanlığı ve Bianet verilerine göre toplam 937 kadın cinayeti içindeki payına bakıldığında,    % 3,7sini  oluşturduğu görülmektedir.

Manisa ’da medyaya yansıyan 16 kadın cinayeti işlendiği sonucuna ulaşılmıştır. Manisa ilinde 2019-2021 yıllarında gerçekleşen kadın cinayetlerinin (16) aynı dönemde  İçişleri Bakanlığı ve Bianet verilerine göre Türkiye genelindeki toplam 937  kadın cinayeti içindeki payına bakıldığında,   %1,7’sini  oluşturduğu görülmektedir.

Muğla ’da medyaya yansıyan 9 kadın cinayeti işlendiği sonucuna ulaşılmıştır. Muğla ilinde 2019-2021 yıllarında gerçekleşen kadın cinayetlerinin (9) aynı dönemde  İçişleri Bakanlığı ve Bianet verilerine göre Türkiye genelindeki toplam 937  kadın cinayeti içindeki payına bakıldığında,   % 0,96’sını oluşturduğu görülmektedir.

İzmir’de 2019,2020,2021 yıllarında İzmir ŞÖNİM başvurun kadın sayısında ( 1936,2244,2281 ) artış gerçekleşmiştir. 2020 yılında İzmir ŞÖNİM’a başvurun kadın sayısında  bir önceki yıla göre %16 oranında artış gözlemlenmiştir. 2021 yılında ise bir önceki yıla göre önemli bir artış gerçekleşmemiştir.

İzmir’de 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu çerçevesinde 2019-2021  döneminde  önleyici tedbir kararlarında,  2019 yılından 2020 yılına yaklaşık %27 artış gözükmektedir. 2019 yılından 2020 yılına ciddi bir artış gözükmekteyken pandemi sürecine rastlayan 2020 ve 2021 yıllarında alınan karar sayısında artış olmamıştır. Pandemi sürecinde mahkemelerin karar alma süreçlerinin uzamasının önleyici karar alınma sayısını azalttığı  anlaşılmaktadır.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezine  2019, 2020 ve 2021 yıllarında  şiddete maruz kalan  1040 kadın başvuruda bulunmuştur.

Medyaya yansıyan kadına yönelik şiddet haberleri, STK’lar ve Belediye Kadın Danışma Merkezlerinden elde edinilen bilgilere dikkate alındığında,  İzmir’de bazı ilçelerde şiddet olaylarına rastlanmazken bazı ilçelerde rastlandığı  yahut bazı ilçelerde diğerlerine göre  daha fazla şiddet olayı yaşandığı görülmektedir. İzmir’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin işlendiği Merkez ilçeler çoktan aza sıralandığında  ilk 5 sırada en fazla Konak, Buca, Karabağlar, Çiğli,  Bornova ilçeleri yer almaktadır. Çevre ilçeler içinde ise Ödemiş, Seferihisar ve Aliağa ilçeleri en fazla şiddetin rastlandığı ilçedir.

Kadın nüfusları dikkate alınarak şiddetin yoğunluğu açısından bakıldığında ise,  Konak, Çiğli, Buca, Karabağlar, Bornova ilçeleri birbirini izlemektedir. Şiddetin en fazla görüldüğü bu 5 ilçeyi Karşıyaka ilçesi ile çevre ilçeler içinde ise Seferihisar, Aliağa, Ödemiş  ilçeleri izlemektedir.

Konak, Çiğli, Buca, Karabağlar, Bornova:  en  yoğun

Seferihisar, Aliağa, Ödemiş ve Karşıyaka:  orta yoğun

Bayraklı, Gaziemir, Urla :  az yoğun

 

Muğla ilinde  sayısal olarak kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin işlendiği ilçeler çoktan aza sıralandığında  Menteşe, Fethiye,  Milas, Bodrum,  Ula,  Yatağan  olarak sıralanmaktadır.  Sayısal ve şiddet yoğunluğu açısından Menteşe, Fethiye, Milas ilçeleri öne çıkmakta ve onları Bodrum izlemektedir. Ula(Akyaka mahallesi ) ve Yatağan izlemektedir.

Manisa’da medyaya yansımış şiddet haberleri (ağırlıklı olarak kadın cinayetleri) dikkate alındığında ise şiddetin en çok görüldüğü ilçeler, Akhisar, Yunus Emre,  Salihli, Soma, Şehzadeler  olarak sıralanmaktadır. Merkez ilçeler olan Yunusemre ilçesi ve Akhisar ilçesi en çok şiddetin görüldüğü ilçelerdir.

Manisa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü verilerine göre (2016)  6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet vakalarının en çok rastlandığı ilçeler  Merkez (Şehzadeler, Yunus Emre)   Akhisar, Turgutlu, Alaşehir, Salihli  olarak sıralanmaktadır. Daha az olarak şiddet olaylarının rastlandığı ilçeler ise Saruhanlı, Sarıgöl, Kula,   Soma,  Gördes, Kırkağaç olarak sırlanmaktadır.

Tüm bilgiler dikkate alındığında Manisa’da en çok şiddetin görüldüğü ilçeler Yunus emre,  Şehzadeler,  Akhisar,  Turgutlu, Alaşehir, Salihli  ilçeleri olarak görülmektedir.

Şiddet yoğunluğu açısından  Akhisar, Yunus Emre, Şehzadeler, Alaşehir, Turgutlu, Salihli ilçeleri birbirini izlemektedir.