Kısa adı Genç LGBTİ+ Derneği İzmir’de önemli bir çalışmaya imza attı. Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir’de bulunan LGBTİ+ bireyler için psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyor
Haber / Deniz UÇAR
Her insanın biricik olduğu bilinciyle yola çıkan Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği (LGBTİ+ Derneği), eleştirmeden, yargılamadan destek vermeyi amaçlıyor. Proje sorumlusu psikolog Yiğit Şimşek Yücel, bu proje sayesinde LGBTİ+ bireylerin doğru bir şekilde ve kendilerini güvende hissederek danışmanlık hizmeti alabileceklerini söyledi.
İzmir Genç LGBTİ+ Derneği 2020 Eylül ayından bu yana verdikleri danışma hizmetinin kapsamını ve içeriğini geliştirerek LGBTİ+ bireylerin hizmetine açtı.
Danışmanlık hizmeti almak isteyenlerin, telefonla veya mail yoluyla kendilerine ulaşabileklerini söyleyen proje sorumlusu Yücel, başvuru formlarını dolduran danışanların, psikolog tarafından yapılacak ön görüşme sonrasında ilgili uzmanlara yönlendirileceğini söyledi.
UZMANLARA İHTİYAÇ VAR
Psikolojik danışmanlık hizmeti ile, kendini LGBTİ+ birey olarak tanımlayan bireylerin, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, cinsel yönelim ve psikolojik sağlıkla ilgili alanlarda, ayrımcılığa ve şiddete maruz bırakılmadan psikolojik desteğe erişebilmesini hedefleniyor.
2020 Eylül ayından beri, danışanların ihtiyaçlarını ve hangi konularda desteğe ihtiyacın fazla olduğunu belirlediklerini söyleyen Yücel, danışanların öncelikle kendilerini güvende hissetmesi gerektiğini belirtti.
Danışanların cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, cinsel yönelim ve psikolojik sağlık alanında eğitim almış ve LGBTİ+ bireylerle çalışma deneyimi olan uzmanlarla buluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Yücel şöyle dedi: “Bizim için en önemli şey, danışanların kendilerini güvende hissetmesi . Danışanlara kendilerini güvende hissetmeleri için güvence veriyoruz. Özellikle genç LGBTİ+ bireylerin doğru bir psikolog ve psikiyatristen destek alması çok önemli. Bu çağda hala doğru olmayan ve geçerliliğini çoktan yitirmiş uygulamalarla LGBTİ+ bireyleri tedavi edebileceklerini düşünen sözde uzmanlar var. LGBTİ+ seçim değil bir cinsel kimliktir. Tedavi edilemez çünkü bir hastalık değildir. Başvurularımız genellikle genç gruplar, danışmanlık hizmetini bü yüzden ekonomik olarak erişilebilir düzeyde tutmaya özen gösterdik ve danışanların ekonomik koşullarına göre de ücretler düzenlenecek. Danışanlar 15-16 seans alabilecekler.”
DİLİMİZİ SADELEŞTİRDİK
Danışanlarla belirlenen konuların dışında, ihtiyaç duydukları her alan ve sorunla ilgili çalışmanın mümkün olduğunu söyleyen Yüksel, psikolojik destek sürecinde her türlü deneyime yönelik destek alınabileceğinin altını çizdi.
Destek birimini hayata geçirdiklerinde, çok fazla ara soru geldiğini ve gelen soruların, kapsamlarını geliştirmeleri konusunda kendilerine yardımcı olduğunu belirten Yüksel şöyle dedi: “Hangi konularda destek verebileceğimiz ile ilgili çalışmalar ve hazırlıklar yaptık. Süreç içerisinde danışanlar tarafından gelen farklı soru ve sorunlarla kapsamımızı genişlettik. Daha önce daha akademik bir dil kullandığımızı fark ettik ve dilimizi herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirdik. Şu anda uzman kadromuzla beraber İzmir’de bulunan ve psikolojik destek almak isteyen LGBTİ+ bireylere hizmet vermeye hazırız.
HER İNSAN BİRİCİKTİR
Genç LGBTİ+ Derneği, psikolojik danışmanlık hizmeti kapsamında kendilerine başvuruda bulunan danışanlara, gerekli olduğu durumlarda akran destek hizmeti de sunuyor. Her insanın biricik olduğu bilinciyle, eleştirmeden ve yargılamadan yürütülen bu hizmet ile bireylerin ihtiyaç duydukları konularda akranlarından yardım ve destek alınması amaçlanıyor. Yüz yüze danışmayı çeşitli nedenlerle tercih etmemiş veya imkânı oluşmamış kişiler için ise dernek online olarak da hizmet verebiliyor.
Hangi konularda destek alabilirim?
Psikolojik destek sürecinde ihtiyaç duyduğunuz her alan ve sorunla ilgili çalışmak mümkündür. Bu bağlamda her türlü deneyime ilişkin destek alabilmek mümkün olabilmekle birlikte genel olarak aşağıda yer alan konularda destek görüşmeleri ve uzman yönlendirmesi yapılmaktadır:
- Açılma süreci ve ilişkili güçlükler
- Cinsiyet uyum süreci ve ilişkili güçlükler
- Duygusal sıkıntı ve güçlükler (kaygı, stres, öfke, depresif duygu durumu vb.)
- Gündelik hayatta ve yakın ilişkilerde (aile, arkadaş, partner vb.) yaşanan sorunlar
- Travmatik deneyimler
Bu yayın Hollanda Büyükelçiliği İnsan Hakları hibe programı desteğiyle yürütülen ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca 9 Eylül Gazetesi sorumlu olup herhangi bir şekilde Hollanda Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.