ŞİDDETE KARŞI NAR GİBİ ÇOĞALIYORUZ

nar

9 Eylül TV’de moderatörlüğünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti Proje Koordinatörü Reyhan Şenay’ın üstlendiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü özel yayınına İGC Başkanı Dilek Gappi, Akademisyen Devrim İnce ve İGC Hukuk Danışmanı Av. Birgül Değirmenci konuk oldu.

Gazeteciliğin temposunun çok yüksek bir meslek olduğunu, sektörde çalışan kadınların gecesinin, gündüzünün olmadığını ve sürecin hep bir mücadele ile geçtiğini ifade eden İGC Başkanı Dilek Gappi, “Hep gece 1-2 gibi işten çıkardım. Çok yoğun bir çalışma ortamı olduğu zaman cinsiyetçilik yapıldığını fark edemeyebiliyorsunuz. Ama ne zaman ki yetki yükseliyor, rekabet artıyor, cinsiyetçilik ortaya çıkıyor” dedi.

FARKINDALIK SAĞLAMAYI AMAÇLADIK

8 Mart’ın acılarla başlayan mücadeleyi anma günü olduğunu belirten Dilek Gappi, şiddet gören kadınların sayısının hiç azalmadığını, kadınların aile yapısı içerisinde şiddete karşı sessiz kalması, sabretmesi gibi bir anlayışa mahkûm edildiğini dile getirdi. Şubat ayında 8 kadın cinayeti yaşandığını, gazeteciler olarak medyadaki şiddet dilini değiştirmek amacıyla somut projelerin ortaya koyulması gerektiğini söyleyen Gappi, İGC olarak Nar Projesi ile bir farkındalık çalışması gerçekleştirdiklerini, şiddetin en yoğun yaşandığı mahallelere ulaştıklarını ve o mahallerde şiddet gören kadınların etrafında bir çember oluşturmayı, farkındalığı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Gappi, şiddet gören bir nar tanesiyse, diğer nar taneleri olmaya çalıştıklarını, şiddete karşı nar gibi çoğalacaklarını, yerel yönetimler ve STK’ların da destek olması gerektiğini, şiddete maruz kalan insanlara nasıl yardım eli uzatılabileceğini nar projesinin sorgulattığını ifade etti.

HER ALANDA EŞİTLİK SAĞLANMALI

8 Mart’ta mücadelelerinin her alanda eşitlik olduğunun altını çizen Gappi, “Eğitim olanakları doğru ve eşit sağlandığı müddetçe kadınlar, kız çocukları çok iyi yetiştirilebiliyor. Kadınlar ve erkekler bir arada olursa, birlikte mücadele ederse ülke güçlenebilir. Medya olarak çözüm odaklı haberciliği artırmak zorundayız” dedi.

DİL KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Dr. Devrim İnce ise medyanın dilinin toplum üzerindeki etkisine dikkat çekti. Geleneksel gazetecilikten farklı bir noktaya evrilen sosyal medyanın, bazen rahatsız edici ifadelerle dolu olduğunu belirtti. İnce, medyanın kullandığı dilin, toplumun düşünce yapısını ve iklimini belirlediğini, bu nedenle dilin kullanımına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

YEREL YÖNETİMLER ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Avukat Birgül Değirmenci de kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da temel sorunlarından biri olduğunu dile getirdi. Değirmenci, hukuki süreçlerin ve destek mekanizmalarının, şiddet mağdurları için ne kadar hayati olduğundan bahsetti.

Değirmenci, yerel yönetimlerin ve özellikle muhtarların, şiddetle mücadelede önemli bir rol oynadığını ve vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektirdiğini söyledi.